Elérhetőségek

Csempeszkopács Község Önkormányzata

Cím: 9764 Csempeszkopács, Rákóczi u. 35.
Fax: +36/94/579-029

Ügyfélfogadás


Hősi emlékmű avatása

2020.09.26.

Új hősi emlékművet és új teret is avattak szombaton Csempeszkopácson. Az Ősök és hősök terét. Krenner Róbert polgármester elmondta: kezdetben a templomkertbe ültetett hársfák emlékeztettek a világháborús hősökre. A templom falában elhelyezett emléktáblát a kommunista tanácselnök leverette. A 80-as években Pungor Zoltán kezdeményezésére kopjafa készült. Mára az emlékfákból csak néhány maradt, a kopjafát elkoptatta az idő, ezért régi adósságát teljesíti a település az új hősi emlékművel. V. Németh Zsolt miniszteri biztos, országgyűlési képviselő felidézte személyes emlékeit a nagyapjáról, akinek a képe ott van a 83. gyalogezredről szóló könyvben is.

Krenner Róbert, V. Németh Zsolt és dr. Őry Imre a frissen felavatott emlékműnél hajt fejet Fotó: Szendi Péter

– A későbbi nagypapák a lövészárkokban harcoltak, szuronyt szegezve rohamra indultak, embert öltek. A háborús évek emlékeit egész életükben hordozták. Apák, fiak, testvérek, férjek voltak, akik közül sokan nem tértek vissza a frontokról. Megszólította őket az idő, ami elől nem térhettek ki – mondta a képviselő. Dr. Őry Imre, a falu szülötte elmondta: öt év és több elutasított pályázat után most sikerült méltó emléket állítani. Fontos volt, hogy minden, az I. és II. világháborúban elesett csempeszkopácsi katona neve ott legyen a fekete svéd gránit obeliszken. Az emlékművet Merkli Ferenc plébános áldotta meg.

Közreműködött a csempeszkopácsi énekkar, Kovács Mónika versmondó, Gencsapátiból a Félnótás dalkör és a Táplánszentkereszti Ifjúsági Fúvószenekar.


Forrás: vaol.hu
Hősi emlékmű avatása

Vissza az előző oldalra!
Csempeszkopács Község Önkormányzata - Magyar